Leírások

Zoom 505 II - A Legenda (2006. 09. 05.)

Mint már említettem elsõ Johnson gitáromat egy Zoom 505 II multieffekt társaságában vásároltam meg. Akkor még 22e Ft-ba került. Mivel teljesen tudatlan voltam digitális szimuláció terén, így az ár alapján döntöttem - ez volt a legolcsóbb.
Elsõ próbálkozásként gitárral a kezemben végigpásztáztam a gyári beállításokat és ring modulációt leszámítva nagyon elégedett voltam. Tetszett. Valószínûleg így lehet mindenki, aki elõször játszik elektromos gitáron és elõször hall digitális effekteket.
Nem menteni akarom magam, de ez tényleg egy új világ volt. Nemcsak a 12 féle torzító, mely közül tetszés szerint válogathattam, hanem a 9 fajta modulációs effekt, az equalizer, compressor, auto wah, delay és reverb. Akusztikus gitáron ilyenek nem ismertek és nem is kellenek! Õszintén megvallom, hogy átláthatatlannak tûnt mindez a számomra.

A gyári beállításokra hamar ráuntam, ezért a magyar nyelvû Használati utasítás alapján hozzáfogtam kikeverni életem gitárhangját. A kezeléssel nem volt nehéz dolgom, mert a pedál könnyen programozható és bár csak két digites a kijelzõje, átláthatónak bizonyult. Tettem mindezt fejhallgatóval, hogy ne zavarjam a körülöttem élõket.
Ekkor derült ki számomra, hogy a pedál SZTEREO jelet ad ki, mely azonban csak fejhallgatón élvezhetó, mert csupán egyetlen kimenete van, a sztereo jack csatlakozás pedig nem nagyon használatos a zenészvilágban. Igazán szép és izgalmas éjszakák voltak ezek, itt tanultam meg, hogy nagyjából mi a különbség overdrive és distortion között, hogy milyen hang az a fuzz, hogy mi az a flanger, delay, reverb stb.
Egy dologra azonban nem tudtam rájönni: mi az a compressor. Akárhogy tekergettem, nem hallottam semmiféle különbséget. (Vagy a fülem, vagy a pedál határain túl volt az igazság).
Miután kikevertem életem kb. 10 gitárhangját, megmutattam a többieknek. Itt ért az elsõ csalódás: erõsítõn keresztül teljesen másképpen szólt, mint a fülesben. No mindegy, hozzá lehetett szokni. A zenekarban az elsõ idõben jó szolgálatott tett a pedál, ha kellett tisztán szólt, ha kellett zúzott. A korlátai akkor kezdtek kiderülni, amikor "stúdióba" vonultunk, hogy felvegyük a nótáinkat.
Visszahalgatva valahogy olyan érzésem támadt, mintha mûanyag gitáron mûanyag torzítóval mûanyag kábelen keresztül vettük volna fel. Sajnos ez az érzésem akkor sem múlt el, mikor élõben játszottunk. Hiába 16 bit/22KFt - mit várhat az ember. Véget ért az elsõ szerelem, kiderült, hogy a leány mégsem olyan szép, mint elõször. 15e Ft-ért váltam meg tõle.

A Zoom 505II összességében elég gyenge, ám van egy nagy elõnye: csekély beruházással, egy kicsi és könnyen kezelhetõ pedál segítségével be lehet lépni az elektromos gitározás elõszobájába, meg lehet tanulni rajta mindent, ami fontos, mert ez a pedál ugyanazt tudja, mint a nagyok, csak egy kissé másképpen.
Ezt a szolgálatot nekem is megtette.

Tamás

<< Vissza a leírásokhoz