Leírások

Roland XV2020 Hangmodul (2006. 09. 06.)

Hé, ez szinti? Hol a billentyûzet??
Sehol. Ez egy hangmodul. Méghozzá nem is akármilyen: egy ROLAND XV2020!

Miért jó ez?
Azért, mert kicsi, könnyû, és szépen szól. Egy akármilyen billentyûzettel vezérelhetõ, amin van MIDI OUT csatlakozó. Praktikus, nem? Ha van egy régi szintid, aminek a hangjai már elavultak, gyengécskén szólnak, de a billentyûzete még rendben van és tud MIDI jeleket küldeni, akkor beszerzel egy ilyen hangmodult és TADA.WAV!

Nézzünk néhány technikai információt:
* 64 hang polifónia
* 16 part multitimbralitás
* fél-rackes kivitel, 64 MB XV-hangkészlet
* 768 Patch, 17 dobkészlet, 64 Performance
* bõvíthetõ 2db SRX kártyával
* 7 szegmenses, 3 karakteres LED kijelzõ
* MIDI In/Out/Thru
* USB csatlakozó a könnyebb editálás és MIDI kapcsolat érdekében
* 3 független effektprocesszor: Reverb, Chorus, és 40 multi-effekt
* sztereó 1/4" jack és RCA kimenetek
* editor szoftver PC és MAC változatban

Huh, száraz tények....
Inkább elmesélem a tapasztalataimat, ugyanis nekem van egy ilyenem! :)

Amikor elkezdtük a zenekarosdit hamar kiderült, hogy a Casio CTK sorozat nem igazán alkalmas komolyabb teljesítményekre. Gyengécske hangok, semmi billentés-érzékenység, semmi, semmi, semmi. De nem volt más :)
Elkezdtünk hangszerboltokban nézelõdni, próbálgattunk szintiket, csorgattuk a nyálunkat, tátottuk a szánkat, és gyûjtögettük a pénzt.
Egyik üzletben felhívták a figyelmünket egy "hangmodul"-ra. Addig nem igazán tudtuk, hogy létezik ilyen dobozka, amiben hangok vannak és billentyûzetet kell hozzákötni. De aztán kipróbáltuk és nagyon meggyõzõen szólt.
Nagyon sok szép és tiszta hang, teljes MIDI kompatibilitás, kis helyigény, ráadásul bõvíthetõ is (igaz, ez utóbbira sose volt szükségünk).

Ami külön jó volt benne az az, hogy a Casio-hoz hozzá tudtuk kötni egy egyszerû PC-s billentyûzet-hosszabbító kábellel. Igen, szabványos 5 tüskés DIN csatlakozó, mint MIDI kábel :)
Megszereztük, használtuk. Ügyes kis szerkezet, sok hasznos funkcióval, szép hangokkal, könnyen szerkeszthetõ beállításokkal. A hozzá adott editor programmal egyszerûen meg tudtuk változtatni a beállításokat, új hangzásokat hoztunk létre az effektek segítségével.

A szerkezet önmagában nem mûködõképes, mindenképpen kell hozzá MIDI billentyûzet. Viszont komplett MIDI zenéket is képes kezelni, így számítógépen megszerkesztett zenéinket is lejátsza. Változatosan hangszerelhetünk vele, az egyes hangszerek passzolnak egymáshoz. A modul hangzása egységes, mégis változatos.

Kierõsíteni egyszerû, RCA vagy JACK kábelekkel is lehetséges, vagy akár egyszerre mindkettõvel. Így színpadon pl. egyszerûbben kiküldhetjük a sztereo jelet a keverõpulthoz és saját magunknak monitorba is.

Összefoglalva:
Kicsi, praktikus szerkezet nagyon szép hangokkal. A Roland cég nem arról híres, hogy olcsón adja termékeit, de ez hangmodul ár/érték arányban tuti jó vétel.
Használd színpadon, használd stúdióban, használd bárhol. Nekem bejött, megkedveltem.

Ezt a zenét az XV2020 hangjaival csináltam:
http://freshmindworkz.hu/vincenzo/music/stream/vn-butterfly.mp3

A cikkhez némi információt és képeket a Hivatalos Roland oldal-ról vettem. Köszi!

vincenzo

<< Vissza a leírásokhoz